Det nationella digitala biblioteket projektet är avslutat och denna sida uppdateras inte längre. Du hittar information om tjänster, projekt och samarbete om digitala kulturarvet på webbplatsen Digime.fi, www.digime.fi

puhos
Botbyhöjden, Helsingfors. Museiverket/Kanerva. 

Söktjänsten Finna samlar för första gången de finländska arkivens, bibliotekens och museernas material i en enda webbtjänst. I Finna hittar du information om tillgängliga material. Vissa digitaliserade innehåll når man direkt via Finna.

Finna riktar sig till alla som söker information och intressanta upplevelser. I tjänsten hittar du både samlingarnas pärlor och de senaste forskningsresultaten. Du kan studera museiföremål och bilder av konstverk, digitala dokument, böcker, kartor och referensuppgifter precis när det passar dig bäst. Arkivens, bibliotekens och museernas experter ser till att informationen i webbtjänsten är tillförlitlig och aktuell. Finna kan också användas med mobila enheter.

Över hundra arkiv, bibliotek och museer har sitt material och delvis också sina webbtjänster i Finna. Nya organisationer kommer stegvis med. I framtiden kommer det alltså att vara möjligt att göra sökningar i ett material som är mer omfattande än i dag.

Finna har planerats som ett samarbete mellan arkiven, biblioteken och museerna i Finland, och söktjänstens funktioner och sökegenskaper har utvecklats för att motsvara användarnas behov. Nationalbiblioteket har använt program med öppen källkod i det tekniska genomförandet och fortsätter att utveckla Finna med beaktande av respons från användarna. It-centret för vetenskap CSC upprätthåller den datatekniska miljön.

Ytterligare information

Söktjänstens webbsida Om Finna: www.finna.fi

Erkki Tolonen, Nationalbiblioteket, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.