KDK-hanke on päättynyt, eikä tätä sivustoa enää päivitetä. Löydät tietoa digitaaliseen kulttuuriperintöön liittyvistä palveluista, hankkeista ja yhteistyöstä jatkossa Digime-sivustolta, www.digime.fi.

muoti
P. Ringwall Ab oy: Illustrerade modekatalog. Kansalliskirjasto.

 

Suomen Ilmailumuseo ja Finnair juhlistavat Suomi 100 -juhlavuotta lennättämällä Finnan käyttäjät kotimaisen ilmailun historiaan näyttävällä arkistovalokuvien julkaisulla.

Aeron siivin Eurooppaan on Suomen Ilmailumuseon ja Finnair Oyj:n Suomi 100 -juhlavuoden yhteishanke. Vuoden 2017 aikana toteutettavassa projektissa juhlistetaan Suomen satavuotisjuhlaa avaamalla ulkoiseen verkkoon mielenkiintoinen kattaus kuva- ja arkistomateriaalia kotimaisen lentomatkustamisen ensimmäisiltä vuosikymmeniltä, 1920-luvulta aina 1960-luvun loppuun saakka.

Valitun aineiston julkistus Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) Finna-asiakasliittymässä tapahtuu kahdessa erässä. Tällä erää julkaistava ensimmäinen kokonaisuus käsittää kaikkiaan 940 arkistovalokuvaa Finnairin historiasta, keskimäärin kymmenen otosta jokaiselta yhtiön toiminnan vuodelta. Aineisto on valikoitu museon kuva-arkiston vuosikymmenien varrella karttuneesta Finnair-kokoelmasta sekä muista erikseen mainituista kuvaeristä.

Kuva-aineisto käsittää niin yhtiön toiminnan alkuvaiheet Itämeren piirissä, sota-ajan, Euroopan liikenteen laajenemisen toisen maailmansodan jälkeen kuin myös siirtymisen suihkuliikenteeseen 1960-luvulta eteenpäin.

Suomen Ilmailumuseon uusi Finna-näkymä takaa helpon pääsyn käyttöliittymään tuotaviin museon aineistoihin. Näkymän kautta asiakas pääsee vaivattomasti käsiksi digitoituun kokoelmamateriaaliin.

Valokuvista välittyy paitsi matkustajakokemuksen kehittyminen Finnairin siivillä myös yhtiön johdonmukainen kasvu kohti laajempaa reittivalikoimaa ja kapasiteettia. Merkittävässä osassa ovat paitsi tekijät – monipuolinen henkilökunta - myös tavalliset suomalaiset lentomatkustajat. Toisaalta mukana on ajankuvaa ja ilmojen glamouria: sinivalkoiset siivet ovat kantaneet määränpäähän myös presidenttejä, kuninkaallisia, urheilijoita ja elokuvanäyttelijöitä!

Ajallisesti tuoreinta materiaalia lukuun ottamatta ovat valokuvat käytettävissä vapaasti ei-kaupalliseen käyttöön. Julkaistaessa edellytetään lähteen asianmukaista mainitsemista.

Museo avaa jatkossa ulkoisessa verkossa yhä enemmän kokoelmiaan niin esineiden, valokuvien kuin muidenkin aineistojen osalta. Finnair-aineisto laajenee Finnassa seuraavan kerran syksyllä 2017.

Kansalliskirjaston ylläpitämä ja kehittämä Finna.fi on arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen verkkopalvelu, joka tarjoaa yhdellä kertaa pääsyn yli 13 miljoonaan valokuvaan, esineeseen, kirjaan, taideteokseen ja muuhun aineistoon. Kaikkiaan mukana on jo yli kaksisataa arkistoa, kirjastoa ja museota. Finna perustuu avoimeen lähdekoodiin ja sen aineistot ovat hyödynnettävissä myös avoimen rajapinnan kautta.

Palvelu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta.
 

Suomen Ilmailumuseon Finna-näkymä löytyy osoitteesta http://ilmailumuseo.finna.fi

Lisätietoja hankkeesta ja aineistoista:

Tapio Juutinen
Kokoelma-amanuenssi, Suomen Ilmailumuseo
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.