KDK-hanke on päättynyt, eikä tätä sivustoa enää päivitetä. Löydät tietoa digitaaliseen kulttuuriperintöön liittyvistä palveluista, hankkeista ja yhteistyöstä jatkossa Digime-sivustolta, www.digime.fi.

muoti
P. Ringwall Ab oy: Illustrerade modekatalog. Kansalliskirjasto.

 

Varsinaissuomalaiset Vaski-kirjastot ovat julkaisseet uuden verkkokirjaston osoitteessa www.vaskikirjastot.fi. Palvelu tarjoaa entistä sujuvamman pääsyn kirjastojen aineistoihin. Uusi verkkokirjasto perustuu Kansalliskirjaston kehittämään kansalliseen Finna-palveluun.

Vaski-kirjastojen yhteenliittymä koostuu yhteensä 18 kunnasta ja kaupungista. Uusi verkkokirjasto parantaa selvästi palvelun käytettävyyttä monen kirjaston yhteenliittymässä.

”Vaskin verkkokirjastossa asiakas näkee heti hakutuloslistasta, missä kirjastossa aineisto sijaitsee ja hän voi suoraan varata kiinnostavan kirjan. Asiakas voi myös valita oman suosikkikirjaston, jonne varatut aineistot tulevat automaattisesti. Uusi palvelu mukautuu kaikkiin päätelaitteisiin, kuten älypuhelimiin”, kertoo Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen Kansalliskirjastosta.

Uusi verkkokirjasto korvasi kokonaan vanhan käyttöliittymän vuoden 2016 alussa. Maaliskuussa palvelua parannettiin edelleen ja siihen liitettiin kirjastot.fi:n tarjoamia palveluita. Verkkokirjastoon tulee tulevaisuudessakin jatkuvasti uusia ominaisuuksia.

Jo palvelun beta-versio keräsi käyttäjiltä kiitosta. Loppuvuonna 2015 tehdyssä asiakaskyselyssä 94 % palvelun käyttäjistä suosittelisi verkkokirjastoa myös muille.

Vaski-kirjastot ovat ensimmäinen Finnaa hyödyntävä yleinen kirjasto. Nyt kehitetty verkkokirjasto soveltuu helposti muidenkin yleisten kirjastojen käyttöön, niin usean kirjaston yhteenliittymille kuin pienille yksittäisille kirjastoille.

Vaski-kirjastojen aineistot saatavilla myös Finna.fi-verkkopalvelussa

Finna.fi on arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen verkkopalvelu, joka tarjoaa yhdelle kertaa pääsyn yli 10 miljoonaan valokuvaan, esineeseen, kirjaan, taideteokseen ja muuhun aineistoon.

Vaski-kirjastojen kuten muidenkin Finnassa mukana olevien organisaatioiden aineistot ovat etsittävissä yhdellä kertaa Finna.fi:ssä. Kaikkiaan mukana on jo yli 100 arkistoa, kirjastoa ja museota.

Finna perustuu avoimeen lähdekoodiin ja sen aineistot ovat hyödynnettävissä myös avoimen rajapinnan kautta.

Palvelu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta.

Lisätietoja:
kehittämispäällikkö Erkki Tolonen, Kansalliskirjasto, puh. 050 576 2869, erkki.tolonen(at)helsinki.fi