KDK-hanke on päättynyt, eikä tätä sivustoa enää päivitetä. Löydät tietoa digitaaliseen kulttuuriperintöön liittyvistä palveluista, hankkeista ja yhteistyöstä jatkossa Digime-sivustolta, www.digime.fi.

muoti
P. Ringwall Ab oy: Illustrerade modekatalog. Kansalliskirjasto.

 

 Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut Kuvakokoelmat.fi ja FINNA-verkkopalveluissa valikoidun otoksen legendaarisen Kuvasiskot valokuvaamon studiokuvia. Kuvasiskot tunnettiin erityisesti poliitikkojen, taiteilijoiden ja muiden julkisuuden henkilöiden kuvaajina, mutta studiossa ikuistettiin myös tavallista kansaa perhepotreteista ylioppilaskuviin.

Kuvaajakaksikon Margit Ekmanin (1919–2011) ja Eila Marjalan (1919–1983) luotsaama Valokuvaamo Kuvasiskot oli kulttuurihistoriallisesti merkittävä tekijä studiomuotokuvauksen kentällä. Kuvasiskojen määrätietoinen ja ajan hermolla ollut osaaminen teki studiosta värimuotokuvauksen uranuurtajan ja kansainvälisen kuuluisuuden.  Helsingissä sijainnut studio oli tunnettu lähes mystisestä ilmapiiristään ja omistautuvista kuvaajistaan. Kuvasiskojen studiossa ikuistettiin poliitikkoja, taiteilijoita ja muita julkisuuden henkilöitä, mutta myös tavallista kansaa perhepotreteista ylioppilaskuviin. Valokuvaamo Kuvasiskot aloitti toimintansa Lahdessa vuonna 1946. Margit Ekman luotsasi Kuvasiskojen toimintaa Eila Marjalan kuoleman jälkeen aina vuoteen 1994 asti.

Museoviraston Kuvakokoelmissa on Valokuvaamo Kuvasiskojen laaja, yli 250 000 kuvaa sisältävä kokoelma, jossa on negatiiveja, diapositiiveja ja vedoksia. Kokoelma koostuu kuuden vuosikymmenen aikana otetuista mustavalko- ja värikuvista, joista suurin osa on studiokuvia.

Kuvasiskojen kokoelma kuuluu Museoviraston Kuvakokoelmien pelastusdigitointiprojektiin, johon virasto sai 250 000 euron rahoituksen valtion vuoden 2014 kolmannesta lisätalousarviosta. Projekti, joka päättyy vuoden 2015 lopussa, pyrkii turvaamaan kuvien ja niiden tietosisällön pysyvän säilymisen. Projektissa on käyty läpi Kuvakokoelmien negatiiveja, etsitty tuhoutumisvaarassa olevia ja tuotettu niistä digitaaliset kopiot ja metatiedot. Digitoitavaksi on valittu kuvia aiheensa tai jonkin muun erityislaatuisuutensa perusteella.

Valokuvaamo Kuvasiskojen kokoelmasta valikoitui digitoitavaksi noin 3000 kuvan otos, joka suppeudestaan huolimatta muodostaa hienon muotokuvagallerian. Kuvista on nyt julkaistu valikoitu otos Kuvakokoelmat.fi ja FINNA -verkkopalveluissa, joissa niihin voi kuka tahansa tutustua.

 

Kuvasiskojen kuvien valikoitu otos on Kuvakokoelmat.fi-verkkopalvelussa osoitteessa: https://www.kuvakokoelmat.fi/pictures/quicksearch?hakusana=Kuvasiskot

 Finna-verkkopalvelussa Kuvasiskojen kuvia on osoitteessa: https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=Kuvasiskot&type=AllFields&prefiltered=-&filter%5B%5D=format%3A%220%2FImage%2F%22&filter%5B%5D=building%3A%220%2FMuseovirasto%2F%22&sort=relevance&view=grid&limit=100

 

Kuvien julkaisua verkossa säätelee tekijänoikeus ja yksityisyyden suoja. Kaikkia Valokuvaamo Kuvasiskot -kokoelman kuvia voi tutkia Museoviraston Arkisto- ja tietopalvelut -osaston asiakaspalvelutiloissa Sturenkatu 2a:ssa Helsingissä. Tutkittavat kuvat on tilattava etukäteen aineistotilauslomakkeella. Lisätietoja: http://www.nba.fi/fi/tietopalvelut/asiakaspalvelu 

 

Lisätietoja Kuvasiskojen kuvista ja niiden digitoinnista antavat Museoviraston Kuvakokoelmat-yksikössä:

Intendentti Hannu Häkkinen, puh. 029 533 6103,  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tutkija Hanna Talasmäki, puh. 029 533 6120, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

KuvankäsittelijäTämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.