KDK-hanke on päättynyt, eikä tätä sivustoa enää päivitetä. Löydät tietoa digitaaliseen kulttuuriperintöön liittyvistä palveluista, hankkeista ja yhteistyöstä jatkossa Digime-sivustolta, www.digime.fi.

muoti
P. Ringwall Ab oy: Illustrerade modekatalog. Kansalliskirjasto.

 

avoinsuomi

Avoin Suomi 2014 -messut järjestetään Wanhassa Satamassa 15.–16.9.2014. Messut edesauttavat valtioneuvoston ”Kestävällä kasvulla hyvinvointia” tulevaisuusselonteon tavoitteita rakentamalla kokeilevampaa ja erilaisille ideoille avointa yhteiskuntaa.

Messuilla pääsee tutustumaan 31:een näyttelyosastoon. Näytteilleasettajat laajentavat tietämystä avoimen tiedon mahdollisuuksista esittelemällä avoimen tiedon pohjalle kehittämiään palveluita ja tuotteita.

Maanantain 15.9. esitysten ohjelmasisältö keskittyy avoimen tiedon mahdollisuuksiin ja vastaa kysymykseen ”Miksi avoin tieto ja sen hyödyntäminen on tärkeää?” Pääministeri Alexander Stubbin pitämän avajaispuheenvuoron jälkeen päivää tähdittävät mm. professori Beth Simone Noveck, joka on toiminut mm. Valkoisen talossa avoimen hallinnon hankkeen johdossa sekä Birgitta Jónsdóttir, nykyisen Islannin parlamentin jäsen, joka on toiminut monipuolisesti vapaan tiedonkulun puolestapuhujana. Iltapäivällä esitellään tapausesimerkkien avulla avoimen datan hyödyntämisen menestystarinoita. Maanantain esityskielenä on englanti.

Tiistaina 16.9. syvennytään konkreettisten tapausesimerkkien ja työkalujen avulla siihen ”Miten avointa tietoa voi hyödyntää?" Tiistain esityskielenä on suomi.

Kansallinen digitaalinen kirjasto ja Avoin tiede ja tutkimus -hanke ovat mukana messuilla opetusministeriön ja Kansalliskirjaston yhteisosastolla. ”Opetus- ja kulltturiministeriön hallinnonala on laaja ja siksi koitamme monipuolisesti esitellä OKM:n tekemisiä avoimuuden saralla. Meillä on luonnollisesti esillä ATT-hanke, mutta sen lisäksi esittelemme Finna-palvelua, joka tarjoaa arkistojen, kirjastojen ja museoiden digitoituja kulttuuriaarteita sekä Arkistolaitoksen pysäyttävä Suomen sotasurmat -webbipalvelu. Palveluita pääsee itse testaamaan asiantuntijoiden opastuksella. Meillä on myös messujen kenties ainoa sohva, jonne voi tulla lepuuttamaan jalkojaan ja katsomaan isolta ruudulta Finna-videota” kertoo ylitarkastaja Sami Niinimäki OKM:ltä. Mitä muuta odotat messuilta? ”Innolla odotan kansainvälisten esiintyjien keynote -puheita ja ministereidemme tiedon avaamisen ja hyödyntämisen julkistuksia. Tietenkin odotan myös eri teemojen ympärille syntyviä keskusteluja, täällä on mahdollista yhdellä istumalla kuulla mielipiteiden koko kirjo.”

Lisätietoa Avoin Suomi 2014 –messuista, myös verkkolähetystä messujen esityksistä voi seurata samojen verkkosivujen kautta.

Teksti: Päivi Rauste

Lähde: avoinsuomi2014.fi

CC 4.0 BY Minedu.fi​