KDK-hanke on päättynyt, eikä tätä sivustoa enää päivitetä. Löydät tietoa digitaaliseen kulttuuriperintöön liittyvistä palveluista, hankkeista ja yhteistyöstä jatkossa Digime-sivustolta, www.digime.fi.

muoti
P. Ringwall Ab oy: Illustrerade modekatalog. Kansalliskirjasto.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto (KDK) –hankkeessa otetaan käyttöön pitkäaikaissäilytyspalvelu, joka mahdollistaa digitaalisen kulttuuriperinnön säilymisen tuleville sukupolville. Palvelu on suunnattu opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla toimiville, kulttuuriperintöä säilyttäville organisaatioille.

Alkuvaiheessa PAS-palvelu keskittyy datan säilyttämiseen (ns. bittien säilyttäminen) mutta tulevina vuosina palvelu kehitetään vastamaan aineistojen sisällön ymmärrettävyyden säilymisestä. Palvelussa säilytetään aineistoista useampaa kopiota, joiden eheydestä pidetään aktiivisesti huolta. Tämä sisältää esimerkiksi erilaisten säilytysmenetelmien ja toimenpiteiden suunnittelua, kehittämistä ja toteuttamista. PAS-palvelussa aineistojen omistussuhteet eivät muutu vaan organisaatiot hyödyntävät keskitettyä pitkäaikaissäilytyspalvelua (PAS-palvelu) vastatakseen digitaalisten aineistojen säilyttämisen haasteisiin.

Organisaatiot toimittavat aineistot säilytyksen määrämuotoisina tietopaketteina, joissa on mukana aineistojen hyödyntämisen ja säilymisen kannalta olennaiset metatiedot. Nämä säilytettäville aineistoille asetetut vaatimukset on laadittu yhdessä palvelua hyödyntävien organisaatioiden kanssa. Vaatimusten ylläpitäminen ja kulttuurisektorin datanhallintaan liittyvän kehityksen seuraaminen ovat osa keskitettyä palvelua.

Kulttuuriperintöaineistojen pitkäaikaissäilytystä on suunniteltu ja valmistelu tiiviissä yhteistyössä KDK:ssa mukana olevien arkistojen, kirjastojen, museoiden, tieteen tietotekniikan keskus CSC:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön kesken. Tämän yhteistyön tuloksena syntyvää KDK:n aineistojen säilytyspalvelua ylläpitää CSC ja vastaa siihen liittyvien palvelujen tuottamisesta.

Lisätietoja:

Minna Karvonen
kulttuuriasiainneuvos, opetus- ja kulttuuriministeriö
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pirjo-Leena Forsström
johtaja, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kimmo Koivunen
kehityspäällikkö, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.