KDK-hanke on päättynyt, eikä tätä sivustoa enää päivitetä. Löydät tietoa digitaaliseen kulttuuriperintöön liittyvistä palveluista, hankkeista ja yhteistyöstä jatkossa Digime-sivustolta, www.digime.fi.

muoti
P. Ringwall Ab oy: Illustrerade modekatalog. Kansalliskirjasto.

 

Sovelluskehittäjille, suunnittelijoille ja digitaalisten innovaatioiden kehittäjille on avautunut runsaasti uusia mahdollisuuksia, kun digitaalisen aineiston Europeana-portaali avasi viime viikolla yli 20 miljoonan kulttuurikohteen tiedot vapaasti hyödynnettäväksi.

Valtava kokonaisuus sisältää Euroopan digitoitujen kulttuuriaarteiden kuvailutiedot. Metatiedot julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa Creative Commons CC0 Public Domain Dedication -ehtojen alaisina. Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa voi käyttää aineistoja mihin tahansa tarkoitukseen – luovaan, opetukselliseen tai kaupalliseen – ilman rajoituksia. Julkaisu on suurin yksittäinen kulttuuriaineiston vapautus julkiseen käyttöön CC0-ehdoilla, ja se tarjoaa digitaalitaloudelle uutta vauhtia antamalla sähköisen alan yrittäjille tilaisuuden luoda innovatiivisia sovelluksia ja pelejä tablet-tietokoneisiin ja älypuhelimiin sekä kehittää uusia verkkopalveluja ja portaaleja.

Europeanan metatietojen avaaminen on käänteentekevä tapahtuma avoimen datan saatavuudessa. Tietojen avaaminen arkistoissa, kirjastoissa ja museoissa Euroopan laajuisesti on tärkeä kansainvälinen ennakkotapaus, ja se osaltaan merkitsee siirtymistä pois suljetun ja säännellyn tiedon maailmasta.

Muutos edistää merkittävästi Euroopan komission tavoitetta luoda kasvua digitaalisilla innovaatioilla. Verkossa julkaistu avoin data on ydinresurssi, joka antaa vauhtia yrittämiselle ja luo tilaisuuksia miljoonille eurooppalaisille kulttuurialan toimijoille ja luovan työn tekijöille. Kulttuuri ja luova ala muodostavat 3,3 % Euroopan unionin bruttokansantuotteesta. Alan viennin arvo on yli 150 miljardia euroa.

Euroopan komission digitaalisten sisältöjen tavoitteista vastaava varapuheenjohtaja Neelie Kroes ilmaisi tyytyväisyytensä julkaisuun:
"Avoimessa datassa on niin paljon voimaa ja Europeana on niin arvokasta kulttuuriomaisuutta, että vain hyviä asioita voi seurata näiden kahden liitosta. Paljon puhutaan digitaalisen kuilun sulkemisesta ja kulttuurin avaamisesta uusille yleisöille, mutta harvat voivat sanoa tehneensä niin paljon näiden tavoitteiden hyväksi kuin Europeana on tehnyt vapauttaessaan aineistot."
 
Oikeuksista luopuessaan Europeanaan aineistoa tuottavat organisaatiot antavat myös oikeuden aineistojen käyttöön linkitetyn avoimen datan sovelluksissa. Tämä avaa mahdollisuuksia yhdistää Euroopan suurten kirjastojen, museoiden ja arkistojen aineistoja muiden sektorien, kuten matkailun ja tiedonvälityksen, dataan. Tuloksena voi olla 2000-luvun tehokas tietämystä lisäävä järjestelmä.

Europeanan toimitusjohtaja Jill Cousins:
"Tämä on merkittävä askel kohti avointa dataa ja tärkeä kulttuurin muutos siinä museoiden, kirjastojen ja gallerioiden verkostossa, joka on luonut Europeanan. Hallussamme on maailman tärkein kulttuuriaineisto, ja sen avaaminen hyödynnettäväksi on rohkea teko tulevaisuuden hyväksi. Tällä teolla tunnustamme digitaalisen datan käyttöoikeudessa piilevän tärkeän innovaatiopotentiaalin. Muutoksen myötä Euroopasta tulee alan edelläkävijä."

Europeana-portaalista on haettavissa runsaasti myös suomalaista kulttuuriperintöaineistoa, muun muassa äänitteitä, museoesineitä, taidekuvia, vanhoja sanomalehtiä, kirjeitä, luonnontieteellistä aineistoa ja videoita. Suomesta Europeanan kehittämisessä on mukana Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanke, ja suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoa välitetään Europeanaan Kansalliskirjaston Formula-palvelun kautta.

Europeanan tietokannan avaaminen on esillä tällä viikolla Helsingissä järjestettävässä OKFestivalissa. Festivaaliin kuuluvassa Hackathon-tapahtumassa kehittäjät pääsevät hyödyntämään Europeanan aineistoa ja muita kulttuuriaineistoja sovellusten tekemisessä.

Lisätietoa:

http://www.europeana.eu 
http://pro.europeana.eu/linked-open-data 
http://www.kdk.fi/fi/europeana-ja-muut-hankkeet 

Lisätietoa Europeanasta antaa myös Kansalliskirjaston suunnittelija Tapani Sainio, s-posti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 318 2314.