KDK-hanke on päättynyt, eikä tätä sivustoa enää päivitetä. Löydät tietoa digitaaliseen kulttuuriperintöön liittyvistä palveluista, hankkeista ja yhteistyöstä jatkossa Digime-sivustolta, www.digime.fi.

muoti
P. Ringwall Ab oy: Illustrerade modekatalog. Kansalliskirjasto.

 

Järjestelmää testaa ensi vaiheessa kahdeksan hankkeessa mukana olevaa yhteisöä

Kansalliskirjasto on solminut sopimuksen Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) asiakasliittymän toteuttamisesta Ex Libris Groupin kanssa. Ex Libris Group toimittaa paitsi liittymän tarvitseman järjestelmän myös kehittää ja räätälöi sitä yhteistyössä Kansalliskirjaston ja muiden hankkeessa mukana olevien yhteisöjen kanssa.

Hankinta toteutettiin kilpailullisena neuvottelumenettelynä, jossa konsulttina toimi Tieteen tietotekniikan keskus CSC. Ex Libriksen Primo-ohjelmisto vastasi parhaiten järjestelmän toiminnallisia ja teknisiä vaatimuksia.

Samalla käynnistettiin järjestelmän testausvaihe, jossa kahdeksan organisaatiota arvioi muun muassa systeemin hakutoiminnallisuuksia, sähköisten palveluiden integrointia sekä liittymän käytettävyyttä. Testauksen jälkeen järjestelmää laajennetaan myös muiden kirjastoiden, arkistojen ja museoiden aineistoilla ja palveluilla. Tavoitteena on, että jo vuoden 2011 aikana verkkopalvelu olisi asiakkaiden käytettävissä.

Yhteinen asiakasliittymä tekee kirjastojen, arkistojen ja museoiden palveluiden käytöstä nykyistä helpompaa: uuden verkkopalvelun avulla käyttäjät voivat esimerkiksi hakea ja varata kirjoja, etsiä ja katsella taideteoksia, tutkia asiakirjoja sekä lukea tieteellisiä julkaisuja. Laaja ja monipuolinen kokonaisuus tarjoaa uusia mahdollisuuksia kaikille tietoa tarvitseville ja elämyksiä etsiville.  

Asiakasliittymä on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta, jossa parannetaan kirjastojen, arkistojen ja museoiden digitaalisten aineistojen saatavuutta ja pitkäaikaissäilytystä. Suomalaista aineistoa välitetään hankkeessa kehitettävien työkalujen avulla myös Euroopan digitaaliseen kirjastoon Europeanaan.

* * * *
Lisätietoja:
johtaja Kristiina Hormia-Poutanen, p. (09) 191 44118, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., tai pääsuunnittelija Ari Rouvari, p. (09) 191 44126, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Kansalliskirjasto/kirjastoverkkopalvelut

Ks. myös:
Asiakasliittymän toiminnallisuuden kuvaus sekä tekniset ja toiminnalliset vaatimusmäärittelyt: http://www.kdk2011.fi/fi/asiakasliittyma/vaatimusmaarittelyt

Kansallisen digitaalisen kirjaston kokonaisarkkitehtuuri: http://www.kdk2011.fi/fi/kokonaisarkkitehtuuri